11 червня 2016 р.

Презентація Книги про ліс Леся Белея

Друзі, цікава новина!

Центральна бібліотека ім. М.Л. Кропивницького розпочала серію зустрічей-презентацій із сучасними поетами та письменниками у співпраці з Видавництвом Старого Лева (м. Львів).

9 червня відбулася перша з таких зустрічей – презентація «Книги про ліс» поета, лауреата літературних премій «Дебют» та «Смолоскип» Леся Белея.

Наскрізним символом і алегорією книги Леся Белея є ліс. В той самий час «Книга про ліс» – два дуже різних між собою за звучанням і тематично текстів. Як зазначає сам Лесь: «Текстів у збірці рівно шістдесят: 30 у першому розділі та 30 – у другому. У першій частині події відбуваються у реальному лісі... У другій частині метафорою є сам ліс. Той ліс, в якому ми всі з вами живемо – місто. Кожен у ньому має свої дерева, трави та стежки…».

Під час поетичної мандрівки автор збірки розповів, що ховає у собі ліс і залісся, ліс дикий і ліс урбаністичний. Лесь Белей з люб’язністю поспілкувався з гостями вечора, охоче відповів на їх запитання, зачитав поезію зі своєї книги. 

Павло Паштет Белянський - відомий київський блогер і письменник

Друзі!

Пропонуємо вам знайомство з цікавою особистітю. Наприкінці травня в стінах нашої бібліотеки відбулася презентація книги відомого київського блогера і письменника Павла Паштета Белянського "Я работаю на кладбище".

Цей популярний автор проводить тур презентацій Україною. В Миколаєві  Павло Паштет та його продюсер Віктор Пузанов розповіли про нову книгу – її сюжет та історію створення. "Я работаю на кладбище" є збіркою коротких замальовок з життя, заснованих виключно на реальних подіях, серед яких є смішні, сумні, в тому числі історії про війну на Сході країни.
Відточений стиль, щирість, відсутність химерності не відпускають читача і це робить книгу особливо цікавою. За короткий термін вона стала культовою та виявилася яскравою подією в культурному житті України.

На вечорі автор, його продюсер та художник-ілюстратор збірки Михайло Гутман (м. Одеса) поспілкувалися з гостями вечора, охоче відповіли на їх запитання, зачитали твори з книги. Презентація пройшла під авторську музику live! священика, талановитого поета і композитора Романа Коляди.

Відкриття циклу філософсько-духовних студій "Нікольські читання"

26 травня Центральна бібліотека ім.М.Л. Кропивницького започаткувала цикл філософсько-духовних студій «Нікольські читання», приурочених до Дня Святого Миколая Чудотворця (Ніколи Літнього).

Основний орієнтир студій – ціннісне осмислення духовних начал Миколаєва і миколаївців, історико-культурної, літературно-художньої, краєзнавчої спадщини, національної й родової ідентичності крізь призму бачення змін в сучасному суспільстві.

Під час студій відбулося спілкування «без краваток», обмін думками, ідеями, враженнями між відомими істориками, краєзнавцями, священиками, культурологами, літераторами міста. Поставали питання розуміння духовності у наш час, збереження історичної пам'яті та культурних пам’яток нашого міста. Присутні почули цікаві розповіді про історичні та культурні дослідження нашого південного краю, познайомилися з новими проектами і різними точками зору на минуле і сьогодення Миколаєва. 



9 червня 2016 р.

Данина поезії: Шеймас Хіні

Чергова зустріч в рамках Нобелівського поетичного  циклу була присвячена творчості лауреата Нобелівської премії 1995 року Шеймасу Хіні. Поетичний вечір носив назву вечір «Данина поезії: Шеймас Хіні».

Цей поет  родом із Північної Ірландії – одного з найбільш неспокійних регіонів нашої планети, який характеризує тисячолітня боротьба за незалежність та непримиренність у релігійних питаннях. Осмисленням історії та культури власного народу позначена вся творчість митця.

На гостей заходу чекала правдива лірична поезія, що спирається на ірландське національне коріння і вкотре говорить про людський пошук вічних цінностей, про індивідуальну свідомість в умовах очевидної неправоти оточення.

7 червня 2016 р.

Літературно-музична композиція "Жіночі образи в творчості Івана Франка"

В травні в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького до 160-річчя з дня народження славетного українського діяча, письменника та мислителя Івана Франка студенти Миколаївського філіалу Київського національного університету культури і мистецтв представили літературно-музичну композицію «Жіночі образи у творчості Івана Франка».

Учасники творчої композиції відтворили образи жінок, які надихнули поета на створення інтимної лірики. Перед глядачами було відображено певну частину життєвого і творчого шляху Івана Франка.

Презентація нового видання "Кобзаря"

До вашої уваги зустріч з Миколою Зубковим – мовознавцем, доцентом Харківського національного університету ім. В. Каразіна, дослідником творчості Тараса Шевченка.

Микола Зубков упродовж багатьох років досліджував творчий доробок Т.Г. Шевченка. До 200-річного Шевченкового ювілею вийшов друком унікальний “Кобзар”, упорядником якого і є Микола Григорович. На сьогодні це найповніша збірка без будь-яких цензурних вилучень, яка упродовж року витримала вже чотири передруки.

Під час зустрічі Микола Зубков презентував унікальне видання Шевченкового «Кобзаря». Упорядник розповів про копітку працю під час створення збірки, тривалу роботу над публікаціями у діаспорних часописах, з архівними документами та детальний текстологічний аналіз, що дало змогу згуртувати нарешті весь поетичний спадок світоча українського слова.

Легенди рідного краю: Віктор Скаржинський

Одна з зустрічей, що відбулася в рамках циклу «Згадуємо імена земляків», була присвячена відомому садівнику та лісоводу, основоположнику степового лісорозведення, людині, яка більшість свого життя присвятила засадженню та озелененню посушливих степів нашого південного краю  Віктору Скаржинському.

Віктор Петрович Скаржинський - відомий в XIX ст. сільський господар, однин з піонерів і пропагандистів степового і полезахисного лісорозведення, виходець з с. Трикрати Вознесенського району Миколаївської області, герой війни 1812 р., предводитель дворянства Херсонської губернії, камергер. Наш край зобов'язаний йому зародженням лісівництва та садівництва, введенням нових, пристосованих до умов нашого клімату, культур. Віктор Петрович створив в своєму родовому маєтку Трикрати справжній лісовий рай.

Учасники зустрічі почули цікаву розповідь краєзнавців, істориків, журналістів про життя Скаржинського, його незаслужено забуту протягом довгих десятиліть невтомну багаторічну діяльність як основоположника степового лісорозведення, познайомилися з історією його відомого дворянського роду. Були підняті проблемні питання щодо збереження двох заповідних урочищ – «Лабіринт» і «Василева пасіка» з яких складається Трикратський ліс.

4 червня 2016 р.

Презентація нового роману Братів Капранових "Забудь-річка"

На початку травня в стінах нашої бібліотеки  відбулася презентація нового роману «Забудь-річка» українських письменників, видавців, публіцистів, громадських діячів Братів Капранових.

Під час заходу шановані автори розповіли про сюжет та історію створення роману. Вони вважають свій новий роман своєрідним "іспитом" перед предками після "масової добровільної втрати пам'яті". Над текстом, який складається з двох частин, письменники працювали протягом чотирьох років, намагаючись реалістично відтворити картину тих часів та детально перевіряючи історичну достовірність подій.

Присутні на зустрічі мали змогу почути уривки з роману у виконанні самих авторів, поспілкуватися з ними, отримати автографи.

3 червня 2016 р.

Миколаївська книга-2016: Вечір пам'яті Валерія Бойченка

У завершальний день виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2016» в Центральній міській бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького відбувся вечір пам’яті «Не повториться мить», присвячений 75-річчю відомого миколаївського поета, перекладача, громадського діяча Валерія Бойченка. 

Валерій Петрович – автор багатьох збірок поезій і перекладів, книг для дітей, навчальних посібників, а також більше ста краєзнавчих і публіцистичних статей. У його перекладах з англійської на українську читач познайомився з творами класиків американської поезії Роберта Фроста і Сільвії Платт, всесвітньовідомим романом Роберта Льюїса Стівенсона “Корабельна катастрофа”, шедеврами англійської дитячої поезії.

Вшанувати пам'ять цієї великої людини – для миколаївців велика честь. На вечорі звучала поезія Валерія Бойченка і пісні на його твори у виконанні відомого миколаївського співака Олександра Сичьова та учасників літературно-мистецького об`єднання “Горицвіт”. Присутні на заході миколаївські літератори, творча інтелігенція, представники закладів освіти і культури, друзі та колеги Валерія Петровича Бойченка поділились теплими спогадами про поета.

Миколаївська книга-2016: Творчий вечір Валерія Бабича

У квітні всі небайдужі до історії рідного міста миколаївці мали змогу побувати на творчому вечорі Валерія Васильовича Бабича «На стапелях та в далеких походах: грані таланту».

На зустрічі були присутні відомі в місті заслужені працівники різних сфер науки і культури України, почесні громадяни Миколаєва, представники органів влади, засобів масової інформації, творча і технічна інтелігенція, співробітники бібліотек, друзі та близькі Валерія Васильовича. На гостей чекали приємні сюрпризи: спогади славетних корабелів Миколаєва про будівництво авіаносців, презентація нової книги «Фотогалерея «Авианосцы», музичні етюди від шанованого автора, подарунки для Літературного музею бібліотеки.

У невимушеній дружній атмосфері всі присутні мали змогу поспілкуватися з Валерієм Васильовичем, познайомитися з його журналістською, творчою та громадською діяльністю.
Захід проходив в рамках XIV виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2016».

2 червня 2016 р.

Миколаївська книга-2016: Читання у сімейному колі

До вашої уваги одна з багаточисленних зустрічей в рамках виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2016», яка пройшла під назвою «Читаємо всією сім’єю». На зустріч із письменником Геннадієм Борисовим прийшли не тільки батьки та діти, а також відомі творчі люди міста. Оригінальним доповненням презентації стали ляльки талановитої миколаївської художниці, майстрині Олени Маркітан, а також картини художника-примітивіста Дмитра Молдованова.

На заході було презентовано три нові книги Геннадія Валерійовича - «Очень малое собрание сочинений», «Очень веселая книжка с картинками», «Стуль».

«Дорослі» вірші читала актриса бібліотечного театру «Арт-класс» та шоу-театру «Чертополох» Аліна Дядя, а вірші для дітей декламували власне діти, які завітали на захід. Всі бажаючі мали змогу поставити питання автору та взяти у нього автограф, а також виказати свої враження від зустрічі.

Миколаївська книга-2016: "Вкус провинции" від Анатолія Малярова

Друзі!

Пропонуємо до вашої уваги аудиозапис презентації нової книги Анатолія Малярова «Вкус провинции».

Анатолій Андрійович – відомий миколаївський прозаїк, драматург і режисер, великий друг бібліотеки і постійний учасник виставки "Миколаївська книга." Проживаючи в Миколаєві вже 55 років, він постійно знаходить у нашому місті та його мешканцях нові теми для своїх творів, численних повістей, п'єс, телесценаріїв, оповідань і нарисів.

«Вкус провинции» - двадцять четверта книга письменника, що містить оповідання і п’єсу, які смакують провінційне життя та пронизані відтінком легкої ностальгії. В них дихає, мислить, відчуває і діє літературний герой, в якому вгадуються риси іронічно налаштованого автора.

Миколаївська книга-2016: Презентація книг про історію Миколаєва в рамках краєзнавчих студій

21 квітня, в рамках краєзнавчих студій «Миколаїв початку ХХ століття», було представлено відразу дві книги. Першу книгу «Честью и кровью венчанные. Николаев. Первая мировая» представили завідувач кафедри історіографії і джерелознавства Миколаївського національного університету ім. В.О. Сухомлинського, доктор історичних наук, доцент В.А. Пархоменко та старший науковий співробітник Миколаївського обласного краєзнавчого музею, автор книг, телерадіопередач Т.Н. Губська.

Про другу книгу «Николаев – последний форпост немецких войск на Чёрном море» розповів любитель історії, краєзнавець, письменник, колекціонер, директор Дитячого містечка «Казка» Ю.І. Любаров. Унікальність видання полягає в тому, що воно вперше дослівно перекладено з німецької мови і є бібліографічною рідкістю.

Обидві книги розкривають історію нашого міста на початку ХХ ст. з різних сторін та від різних учасників тих подій. Книгам притаманний документалізм, у них зібрані унікальні матеріали, які публікуються вперше.
Захід відбувся в рамках XIV виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2016».

Миколаївська книга-2016: Вечір-акція на підтримку видання книг Юрія Крючкова

Друзі!

Під час проведення виставки місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2016»,  21 квітня, у день історико-краєзнавчої книги, в Центральній бібліотеці  ім. М.Л. Кропивницького пройшов вечір-акція на підтримку видання книг видатного вченого, історика, краєзнавця Юрія Семеновича Крючкова, підготовлених до друку за життя професора.

«Ці книги мріяв видати літописець міста Миколаєва» – під такою назвою відбулася зустріч, на якій увагу громадськості було звернено на підготовлені, але невидані за життя дві книги Юрія Семеновича Крючкова, присвячені історії парусного суднобудування в Миколаєві і миколаївського містобудування в історико-архітектурному стилі модерну.

На зустрічі колеги та друзі Юрія Семеновича розповіли про широкий кругозір та енциклопедичні знання вченого, які дозволили йому створити дві масштабних праці, якими вчений дуже пишався і чекав виходу в світ кілька років.
Миколаївські видавці Василь Торубара і Лев Траспов представили сигнальні екземпляри видань і розказали про оголошену передплатну кампанію на книги, якими автор і видавці можуть пишатися, а місто Миколаїв прославитися.

Миколаївська книга-2016: Презентація збірки "Ольвийские агоны"

Шановні друзі!

У квітні в Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького проходила виставка місцевих видавництв «Миколаївська книга – 2016». Починаємо публікацію матеріалів цього цікавого і важливого для всіх любителів краєзнавчої книги заходу.

20 квітня, у перший день виставки, відомий миколаївський журналіст і поет, головний редактор газети «Вечерний Николаев» Володимир Пучков презентував збірку «Ольвийские агоны».
Під зоряним небом на Ольвійській землі в садибі художників Бахтових в рамках триденного фестивалю поезії «Ватерлінія» проходили змагання серед молодих поетів і метрів поетичного слова. Цей дружній турнір, присвячений першопоету причорноморського краю Анахарсісу, ліг в основу збірника «Ольвийские агоны».

У книгу увійшли новели і поезії учасників зустрічей. Редактором і укладачем збірника виступив поет, журналіст, голова Миколаївської обласної організації Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України» Олексій Торхов. Видання доповнено світлинами відомих миколаївських фотографів.