7 червня 2016 р.

Легенди рідного краю: Віктор Скаржинський

Одна з зустрічей, що відбулася в рамках циклу «Згадуємо імена земляків», була присвячена відомому садівнику та лісоводу, основоположнику степового лісорозведення, людині, яка більшість свого життя присвятила засадженню та озелененню посушливих степів нашого південного краю  Віктору Скаржинському.

Віктор Петрович Скаржинський - відомий в XIX ст. сільський господар, однин з піонерів і пропагандистів степового і полезахисного лісорозведення, виходець з с. Трикрати Вознесенського району Миколаївської області, герой війни 1812 р., предводитель дворянства Херсонської губернії, камергер. Наш край зобов'язаний йому зародженням лісівництва та садівництва, введенням нових, пристосованих до умов нашого клімату, культур. Віктор Петрович створив в своєму родовому маєтку Трикрати справжній лісовий рай.

Учасники зустрічі почули цікаву розповідь краєзнавців, істориків, журналістів про життя Скаржинського, його незаслужено забуту протягом довгих десятиліть невтомну багаторічну діяльність як основоположника степового лісорозведення, познайомилися з історією його відомого дворянського роду. Були підняті проблемні питання щодо збереження двох заповідних урочищ – «Лабіринт» і «Василева пасіка» з яких складається Трикратський ліс.

Немає коментарів:

Дописати коментар