21 грудня 2016 р.

160 років з дня народження Миколи Садовського

До ювілею нашого земляка!

Садовський Микола Карпович (справжнє прізвище Тобілевич) народився  1 (13) грудня 1856 року в селі Кам'яно-Костувате на Херсонщині, зараз – Снігурівський район Миколаївщини.
Він навчався в Єлисаветградському реальному училищі, замолоду брав участь в аматорських гуртках. З початком Російсько-турецької війни 1877—1878 рр. прямо з училища іде на фронт добровольцем. Бере участь практично у всіх найбільших битвах на Балканах, в переправі через Дунай, обороні Шипкинського перевалу, в кінці кампанії дійшов до самого Константинополя. Був нагороджений Георгієвським хрестом, представлений до офіцерського чину. Однак Микола не спокусився військовою кар'єрою, а після повернення на Єлисаветградщину зайнявся сімейним захопленням — театром.

Театр Миколи Садовського був видатним, історично значущим мистецьким явищем не тільки для національного театру, а й у загальному процесі поступу української культури.
До вашої уваги радіопередача, створена нашими партнерами - Обласною телерадіокомпанією, присвячена талановитому актору, режисеру, професіоналу вищого ґатунку, патріоту, нашому земляку – Миколі Карповичу Садовському.

Немає коментарів:

Дописати коментар