29 листопада 2016 р.

Микола Степанович Вінграновський: сучасне прочитання

7 листопада виповнилося 80 років від дня народження Миколи Вінграновського – українського поета, прозаїка, кіноактора, сценариста і режисера, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, премії Володимира Вернадського і премії Фундації Антоновичів (США).

Микола Степанович Вінграновський – наш земляк, він народився в 1936 році у м. Первомайську Миколаївської області. У 1955 році вступив до Київського інституту театрального мистецтва на акторське відділення, продовжив навчання у ВДІКу під керівництвом Олександра Довженка.
Перша авторська збірка «Атомні прелюди» з’явилася 1962 року. Після закінчення навчання він повернувся в Київ, працював на кіностудії ім. О. Довженка. З-під його пера вийшли збірки «Київ», «Сто поезій», «На срібнім березі» та ін; сценарії до фільмів – «Берег надії», «Тихі береги», «Слово про Андрія Малишка», «Довженко. Щоденник. 1941-1945», «Гетьман Сагайдачний». Писав він і для дітей. Як режисер поставив на Київській кіностудії художні фільми «Ескадра повертає на захід», «Берег надії», «Дума про Британку» (за трагедією Юрія Яновського), «Климко» (за повістями Григора Тютюнника), документальні фільми.
Помер Вінграновський у 2004 році у Києві.

Творчість нашого талановитого земляка надихає сучасних митців. Пропонуємо вам прослухати радіопередачу, присвячену Миколі Степановичу, яка була створена нашими партнерами - Обласною телерадіокомпанією, а також пісню сучасного українського композитора, співака Дмитра Шурова (PianoБой) на вірш Вінграновського «Літак».

Немає коментарів:

Дописати коментар