26 серпня 2018 р.

Півгодини на мистецтво: Олександр Мурашко - майстер кольору

Дорогі друзі!

Пропонуємо вам прослухати лекцію «Олександр Мурашко: майстер кольору» з циклу «Півгодини на мистецтво», що відбулася 22 серпня у Центральній міській бібліотеці ім. М. Л. Кропивницького і була приурочена до дня народження художника і Дня незалежності України.

Слухачі дізналися про талант амбітного митця, що, огранений у майстерні Іллі Рєпіна і натхненний видатними зразками французького імпресіонізму, був високо поцінований далеко за межами України і змусив заговорити про українське образотворче мистецтво як явище європейського рівня. Було відзначено роль Олександра Олександровича у створенні та роботі Української академії мистецтва.

Життя його обірвалося занадто рано й трагічно у 1919 році. Загибель живописця очолила список втрат української інтелігенції, а в новій культурі нової країни видавалися чужими його картини, сповнені теплого сонячного світла і тихої всеохопленої радості буття. На сьогодні полотна Олександра Мурашка є окрасою експозицій найбільших українських художніх музеїв і надихають мрійників, залюблених у красу.

Немає коментарів:

Дописати коментар